• Organisatie en uitgangspunten
  • Werkterrein
  • Opdrachtgevers
  • Groenbeleid en organisatie
  • Beheer- en onderhoudsadvies
  • Bomen
  • Begraafplaatsen

Bomen in Beeld

Boombeleid en Boomstructuur 2013-2033

Overgang landelijk stedelijk

Overgang van landschappelijk naar stedelijk gebied (Vreeland): links wilgen, rechts iepen.

 

Potentie groen pleinOplossing

In potentie een groen plein (hier Maarssenbroek). Vaak voorkomende situatie in “bloemkoolwijken”: parkeerpleinen voor aanwonenden. Maar de bomen hebben te kleine ondergrondse groeiruimte en het beeld is niet uitnodigend.

Voorbeeldoplossing: bomen bijeen plaatsen in een carré. Zo ontstaat een goede groeiruimte en de bomen krijgen kans om uit te groeien en bij te dragen aan de herkenbaarheid van de plek. De hele omgeving wordt groener en vriendelijker.

Voor de nieuwe gemeente Stichtse Vecht, samengesteld uit drie gemeenten, was een geharmoniseerd bomenplan gewenst met een daaraan gerelateerde bomenverordening. Het bomenbeleidsplan voor de voormalige gemeente Maarssen was eerder door Buiten de Perken opgesteld en functioneerde naar volle tevredenheid. Deze is daarom de onderlegger voor dit nieuwe plan.

 

Visie op bomen

Aan de basis ligt een visie op de functie en meerwaarde van bomen. Bomen zijn de dragers van de groene hoofdstructuur. Ze verbeteren de leefbaarheid, biodiversiteit en economische aantrekkingskracht van een gemeente. Door hun lange levensduur, beeldbepalend karakter en hun grootte is een goed bomenbestand van essentieel belang voor de kwaliteit van de openbare ruimte.

De boomstructuur werd in dit plan bepaald door een mix van aansluiting bij landschapskenmerken en stedelijke kenmerken van de woonkernen.

 

Boomstructuurplan en Bomenverordening

Het boomstructuurplan bevat een groot aantal voorbeelden van principe-oplossingen voor veel voorkomende, lastige situaties. Met toepassing van de technische aanbevelingen voor onder- en bovengrondse groeiruimte wordt de kwaliteit van bomen op lange termijn verbeterd.

Het principe voor de Bomenverordening was: ‘bomen beschermen waar nodig’ met als doel deregulering van kapaanvragen. In de voormalige gemeente Maarssen leidde dat al tot een besparing op de bestede tijd voor kapaanvragen en grotere tevredenheid van burgers.

 

Opdrachtgever: Gemeente Stichtse Vecht

Periode: 2012

Status: vastgesteld in de gemeenteraad; implementatie in 2014 en 2015.

In samenwerking met: Mariëlle Piels ontwerp & advies

Werkzaamheden Buiten de Perken: opstellen van notitie, projectleiding.

< Terug naar het overzicht

Contactgegevens

Buiten de Perken

Van Vrijberghestraat 10

3972 EN Driebergen - Rijsenburg

M. 06 14 11 30 66

info@buitendeperken.nl

LinkedIn

Neem contact op

Locatie

Copyright 2023 - Buiten de Perken
Inloggen | Webbly - Eenvoudige website | Ziber - PSD naar html | Design by Pencilpoint | creatief in vorm & inhoud